sobota, 13 lutego 2016

Rośnie niemiecki rynek ekożywności


Niemcy są po USA drugim co do wielkości rynkiem żywności ekologicznej. Rośnie przede wszystkim konsumpcja bioproduktów w Niemczech. W planach niemieckiego rządu jest powiększenie upraw ekologicznych.
Niemiecki rynek żywności ekologicznej urósł w ubiegłym roku o blisko 5 proc. do 7,91 mld euro. „Jego potencjał jeszcze się nie wyczerpał” – powiedział Peter Roehring, szef Związku Producentów Żywności Ekologicznej, przy okazji otwarcia w Norymberdze targów BIOFACH, największego na świecie wydarzenia wystawienniczego dla żywności ekologicznej.
Wzrost dochodów rolników
Dochody niemieckich rolników ekologicznych ze sprzedaży produktów wzrosły z 1,55 mld euro w 2014 do 1,65 mld euro w 2015 roku. Do ich wzrostu przyczyniły się stabilne ceny w Niemczech, podczas gdy na rynkach światowych leciały one w dół – poinformował Niemiecki Związek Rolników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz