sobota, 20 czerwca 2015

Bogaty świat marnuje żywność


Każdego roku marnuje się na świecie jedna czwarta żywności. Winne temu są niesprawnie prowadzone zbiory, niewłaściwe przechowywanie oraz marnotrawstwo w kuchni. Wystarczyłoby straty te zmniejszyć o połowę, a świat wyżywiłby dodatkowy miliard ludzi i zlikwidował problem głodu. Zdaniem duńskiego naukowca i analityka Bjørna Lomborga, warto uświadamiać bogatego konsumenta z Zachodu, który marnotrawi jedzenie, ale prawdziwym kluczem jest rozwój technologii, rolnictwa i infrastruktury w biedniejszych państwach tak, by ograniczyć straty w i tak już skromnych zasobach tych krajów.

Skala marnotrawienia żywności irytuje szczególnie, gdy przyjrzeć się rezultatom najnowszych badań bezpieczeństwa żywnościowego przeprowadzonych przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Wynika z nich, że w 57 krajach rozwijających się nie udało się do 2015 roku zmniejszyć o połowę odsetka ludzi głodujących, co było jednym z Milenijnych Celów Rozwoju. Nadal co dziewiąty człowiek na świecie - w sumie około 795 milionów - kładzie się spać głodny. 
Read more...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz