poniedziałek, 17 listopada 2014
Gęsina - polski hit eksportowy - trafia na niemieckie stoły
Polska produkuje rocznie 20 tys. ton gęsiny. 85 proc. tej produkcji trafia na niemieckie stoły.
Kto chce zobaczyć szczęśliwe gęsi, ten musi wybrać się właśnie do Polski. Nieco ponad sto kilometrów na wschód od Warszawy zaczyna się "gęsie zagłębie": w każdej właściwie zagrodzie hoduje się gęsi, wiele z nich to niewielkie, rodzinne gospodarstwa. Właścicielem jednego z nich jest Piotr Powałka. - Są dwie zasadnicze sprawy, ważne w hodowli gęsi: owies i zielenina. Nie ma mowy o innej paszy. I oczywiście wybieg, żeby zwierzęta miały swobodę. Tego gęsiom potrzeba jest do szczęścia, mnie zresztą też - śmieje się.
Read more....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz