wtorek, 24 marca 2015

Polska jest pierwsza w Europie !


Zdaniem analityków Credit Agricole, Polska staje się globalnym graczem na rynku produkcji drobiu. Według danych Komisji Europejskiej, w 2014 r. staliśmy się największym producentem drobiu w Europie, wyprzedzając Francję i Wielką Brytanię. Czynnikiem decydującym w zwiększeniu naszego eksportu drobiu jest jego bardzo wysoka konkurencyjność cenowa.

Zgodnie z danymi Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w lutym 2015 r. cena skupu kurcząt brojlerów w Polsce wyniosła 3,45 zł/kg w lutym wobec 3,42 zł/kg w styczniu. Mimo wzrostu cen w ujęciu m/m, w lutym odnotowano ich spadek w ujęciu rocznym 17 miesiąc z rzędu.

Z kolei cena skupu indyków w lutym ukształtowała się na niezmienionym w stosunku do stycznia poziomie i wyniosła 5,91 zł/kg, zwiększając się jednocześnie o 6,1 proc.r/r.


Zgodnie z danymi GUS, w 2014 r. według szacunków IERiGŻ-PIB, statystyczny mieszkaniec Polski spożywał 27 kg drobiu rocznie, podczas gdy zgodnie z danymi GUS w 2000 r. było to 14,1 kg. Jednocześnie zwiększył się udział mięsa drobiowego w strukturze spożycia mięsa w Polsce.W ostatnich latach obserwowany jest wyraźny wzrost spożycia mięsa drobiowego w Polsce.


W 2014 r. wynosił on 40%, podczas gdy w 2000 r. było to 27%. Wzrost udziału mięsa drobiowego w spożyciu mięsa ogółem nastąpił kosztem nieznacznego obniżenia udziału mięsa wieprzowego w strukturze konsumpcji (57 proc.wobec 61%) oraz zmarginalizowania wagi mięsa wołowego (2 proc.wobec 11%).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz